Flytt av lokaler

Vi på Väktargatans förtroenderåd kommer nu den 2:a september flytta ut alla saker från lokalerna på Väktargatan 12 (studierum), Väktargatan 24 (pingis och bastu) och Väktargatan 26(Gästrum). Därför så kommer det inte gå att använda dessa lokaler från och med den 1:a September. Dessa lokaler kommer gå till Djäknegatansförtroenderåd.
Om ni är i närheten den 2:a September så uppskattar vi verkligen några handtag för hjälp av flytt, då vi kommer flytta sakerna till lokalerna på Väktargatan 50, 62 och 64. De enda gästrummen som kommer finnas till uthyrning är de på 64:an tills vi fått ordning på de studierum som vi tänkt omvandla till Gästrum.
Väktargatans förtroenderåd är en hyresgästförening där styrelsens arbete sker ideellt för oss alla boende på Väktargatan. Vad vi gör för gästrummen, festlokalen, bastu och andra aktiviteter, sker på våran fritid. Därför vänligen ha förståelse för de problem som kan uppstå (tidpassning o.s.v.). Ni är väldigt välkomna att engagera er i styrelsen för att avlasta oss men också göra mer för Väktargatans boende som ger oss alla ett mysigare och bättre Väktargatan.

Låt inte Studentstaden ta ifrån oss våra lokaler !

Den 12/5 hade förhandlingsrådet för Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder(HUS) ett möte angående de gemensamma lokaler som HUS hyr av Studentstaden. Studentstaden har signalerat att de vill göra om systemet för de gemensamma lokalerna och nästan helt ta bort lokalerna på Väktargatan och Djäknegatan. Hyresgästföreningen Djäknegatan (HFD) och Väktargatans förtroenderåd(VGF) valde på mötet att tacka nej till det förslag som lades fram på mötet.

För Väktargatans del skulle förslaget innebära att vi skulle förlora hälften av våra nuvarande lokaler, som istället skulle hyras ut till Djäknegatans hyresgästförening. Samtidigt skulle i princip alla nuvarande lokaler på Djäknegatan förloras.Vad Studentstaden vill göra med lokalerna på Djäknegatan vill de inte precisera exakt och de hävdar bestämt att ett betydligt bantat utbud av lokaler skulle vara tillräckligt.

De gemensamma lokalerna i studentområden runt omkring i Uppsala har en lång historia där målsättningen har varit att skapa en bättre tillvaro för Uppsalas studenter.
Vi anser att Studentstaden som allmännyttigt bolag borde vara medveten om den stora förmånen som lokalerna innebär för de boende och då även vara mån om att vi får behålla dessa lokaler. Vi ser inte heller något ekonomiskt motiv till att systemet med lokalerna behöver göras om.

Väktargatans förtroenderåd står fast!
Vi vill behålla lokalerna på samma sätt som det ser ut nu! Det är ett välfungerande system som är viktigt för de boende, som dessutom drivs av engagerade föreningar i respektive område. Om Djäknegatan och Väktargatan ska ha chansen att vara levande områden förutsätter det att vi har utrymmen som är gemensamma för alla boende!

Kanske är du en av alla dem som hyrt eller lånat gästrummen, festlokalen, bastu, studierum, fotolabbet eller pingislokalen.
Var med oss i kampen om att behålla våra lokaler! Det finns namnlistor uppsatta i båda tvättstugorna som vi gärna ser att ni skriver under. På det sättet kan vi visa för Studentstaden att alla vi som bor på Väktargatan vill ha kvar lokalerna.

Du kan också maila synpunkter eller frågor till oss på ordforande@vaktargatan.se

Städtips: snabbare ren golvbrunn

Bild

När rensade du senast golvbrunnen? Du vet det där kleggiga röret under badkaret. Det som kanske bara rensas när vattnet rinner låååångsamt.

Här kommer ett knep, eller köptips, för att minska på äcklet. Kostar ett par tior och finns hos Clas Ohlson, Ica, Jula m fl.

Bild: Golvbrunnsfilter från Rörets

Golvbrunnsfilter från Rörets

 

Cykelrensning – ett säkert vårtecken

Snart ska det rensas upp i kvarterets cykelställ. Studentstaden har redan lappat de cyklar som ser övergivna ut och snart ska de köras iväg till förvaring.

Har din cykel blivit lappad felaktigt? Dra bort lappen så får cykeln stå kvar.

Måndag 27 maj samlas återstående märkta cyklar in av Upplands fastighetsservice. De kommer sedan att förvaras i sex månader hos Stahléns cykel.

Läs mer:

Regler för kvarterets uteplatser

Som du säkert märkt varierar skicket och storleken på grannarnas bersåer. Förtroenderådet och Studentstaden har länge försökt hitta en medelväg mellan ordning och kreativ frihet. Det här gäller för alla nya uteplatser och när ”äldre” hyresgäster flyttar ut.

Mått: din uteplats sträcker sig 3 meter ut från husväggen. Bredden motsvarar lägenhetens bredd längs tegelväggen och är cirka 7 meter.

Staket: staket ska vara lägre än 90 centimeter och får målas i vitt, rött eller behållas i träfärg.
Du får inte sätta staket runt vattenkranar eller allmänna ytor – t ex kring de färgade väggfälten.

Andra ytor: ställ inte möbler och anlägg inga planteringar på kökssidan av lägenheten. Dessa ytor ska hållas fria.

Skötsel: du som hyresgäst ansvarar själv för att hålla uteplatsen i gott skick. Du kan få viss hjälp med att beskära och röja upp, i mån av tid. Kontakta kundtjänst! Om uteplatsen inte sköts kan Studentstaden komma att röja upp, efter att ha kontaktat dig.

Besiktning: uteplatsen kollas av vid in-/utflytt. Under året kommer man även kontakta dig som har en uteplats som idag inte följer reglerna.

Snabbsläckt köksbrand på Väktargatan

Tidigt på måndagskvällen rullade brandkåren in på övre Väktargatan. Kortslutning i en vattenkokare ledde till en köksbrand med stor rökutveckling som följd. Branden släcktes snabbt och Studentstaden kom snart och täckte över de krossade fönstren.

Tur i oturen var att ingen var hemma i lägenheten men att grannarna larmat då de hört brandvarnaren och känt av röklukten. Familjen som bor i lägenheten har fått hjälp att hitta tillfälligt boende.

Viktigt att tänka på för dig som student:

* Teckna en hemförsäkring. För en hundring i månaden skyddas dina ägodelar vid t ex inbrott, brand eller annan olycka.

* Se till att lägenheten har fungerande brandvarnare. Gör annars en felanmälan till Studentstaden.

* Gör inga egna el-installationer om du inte är säker på vad du gör. Felkopplad el kan orsaka brand och kosta dig i skadestånd.

Nya parkeringsplatser på övre Väktargatan

Några av er har säkert märkt att kommunen satt skopan i marken intill Tycho Hedéns väg. Gräsmattan får tyvärr offras för att ge nya parkeringsplatser. Eller egentligen nygamla platser, eftersom Riksbyggen börjat bygga bostadsrätter på de gamla asfaltsytorna.

Bygget beräknas vara klart i början på hösten. Varken Studentstaden eller Förtroenderådet har fått information om exakt när kommunen/entreprenören skulle börja gräva.

Senaste nytt på ventilationsfronten

Senaste veckan har det skrivits en del om dålig ventilation och fuktskador i ett par lägenheter på området. Studentstaden och förtroenderådet har diskuterat ventilationen sedan november 2011 och kan berätta att följande har hänt:

  • Paret som gått ut med ett utskick har nu kommit överens med Studentstaden. De ska  få renoverat under sommaren.
  • Studentstaden har bokat tid för besök hos det 20-tal boende som anmält dålig ventilation eller problem med fukt i badrum. I tre av fallen har badrummet behövt renoveras pga fukt.
  • Studentstaden diskuterar med Miljökontoret hur man på smidigast vis kan ordna med bättre ventilation.
  • Hyresgästföreningen HUS och Studentstaden har gjort ett gemensamt informationsutskick. (Uppdatering om fukt, ventilation och planerade åtgärder (pdf)